VIZSGAKÉRDÉSEK

Gyerekek: fehér 5. és narancssárga 1- 5. fokozatokra
Felnőttek: 3 – 4. fokozatokra

Kérdés: számolás 1-10-ig japánul
Válasz: 1 – ichi, 2 – ni, 3 – san, 4 – shi, 5 – go, 6 – roku, 7 – sichi, 8 – hachi, 9 – ku, 10 – ju.

Kérdés: Mi a mestered neve?
Válasz: 

Kérdés: Mi a karate stílusunk neve?
Válasz: Okinawa Goju-Ryu

Kérdés: Mi a karate iskolánk neve?
Válasz: Kokusai Karate-do Renmei (Nemzetközi Karate-do Szervezet)

Gyerekek: kék 1 – 5. fokozatokra
Felnőttek: zöld 1 – 3. fokozatokra

Kérdés: Ki az iskolánk vetetője?
Válasz: kancho dr. Rony Kluger

​Kérdés: Ki az iskolánk hazai vezetője?
Válasz: kyoshi Miskolczi Attila

​Kérdés: Kik a hazai dojo vezető mesterek?
Válasz: 

​Kérdés: Melyek az edzéseken használt japán kifejezések jelentése?
Válasz: 

​Kérdés: mit jelent a karate szóból a kara?
Válasz: a kara a tudat csendjét jelöli. Azt a csendet, ami egy energiával telített, éber, várakozó állapotot eredményez, ami mentes minden zavaró érzelemtől, indulattól és gondolattól, lehetővé téve a helyes reakció kirobbanását a megfelelő pillanatban.

A kara nem más, mint a mindentől elszakadás képessége.

Gyerekek: lila 1 – 5. fokozatokra
Felnőttek: barna 1 – 3. fokozatokra

Kérdés: Mi a kime?
Válasz: A figyelem összpontosítása, aminek a legmagasabb foka a tudat eggyé válása a céllal. Az igazi kime nem csak a látás koncentrálódását jelenti, hanem a gondolatok és a latolgatás kihúnyását is, amikor a harcos tudatában minden kialszik, csak a cél világít élesen. Ahhoz, hogy ez az állapot kialakulhasson, bátorságra, elszántságra, a cél elérése iránti maradéktalan odaadásra van szükség.

Kérdés: Mi a zanshin?
Válasz: A befejezés csendje. Az a pillanat, amikor az akció végrehajtása után elvágjuk az előző pillanat emlékeinek fonalát, hogy tudatunk azonnal a gondolatoktól mentes éber figyelem, a zanshin állapotába kerüljön. A zanshin a technikát nem csak elegánssá teszi, hanem lehetőséget biztosít a további reakcióra. Ahogy a cselekvés előtti kara, úgy a cselekvés utáni zanshin is a teljesség része. Mindkettő a tudat csendjét jelenti.

Kérdés: Mi a kiai?
Válasz: Az igazán hatásos támadásnál az energia hatalmasra növekedve, éles kiáltás kíséretében szinte kirobban a végrehajtóból. Az igazi kiai nem öncélú kiáltozás, nem az energiarobbanás mímelése, és legkevésbé nem az ellenfél megijesztését célzó ordítás. A kiai a szervezet tartalékenergiáinak felszabadítását akaratlagosan előidéző technika, amit pozitív önbizalomérzés kísér. A kiai-t és az aiki-t ugyanazzal a két japán jellel írják le, csak más sorrendben, ahogyan tartalmuk is fordított. Az aiki azt a belső szellemi nyugalmat jelenti, aminek a segítségével az ellenfél fölé kerekedhetünk, vagyis arra a folyamatra utal, ami az ellenfélben játszódik le az aiki állapotában lévő harcossal szemben, míg a kiai a harcosban lejátszódó folyamat jele, ami az aiki csendjével ellentétben egy érzelmileg eksztatikus állapot kisugárzása.