VIZSGAKÉRDÉSEK

Gyerekek: fehér 5. és narancssárga 1- 5. fokozatokra
Felnőttek: 3 – 4. fokozatokra

Kérdés: számolás 1-10-ig japánul
Válasz: 1 – ichi, 2 – ni, 3 – san, 4 – shi, 5 – go, 6 – roku, 7 – sichi, 8 – hachi, 9 – ku, 10 – ju.

Kérdés: Mi a mestered neve?
Válasz: 

Kérdés: Mi a karate stílusunk neve?
Válasz: Okinawa Goju-Ryu

Kérdés: Mi a karate iskolánk neve?
Válasz: Kokusai Karate-do Renmei (Nemzetközi Karate-do Szervezet)

Gyerekek: kék 1 – 5. fokozatokra
Felnőttek: zöld 1 – 3. fokozatokra

Kérdés: Ki az iskolánk vetetője?
Válasz: kancho dr. Rony Kluger

​Kérdés: Ki az iskolánk hazai vezetője?
Válasz: kyoshi Miskolczi Attila

​Kérdés: Kik a hazai dojo vezető mesterek?
Válasz: 

​Kérdés: Melyek az edzéseken használt japán kifejezések jelentése?
Válasz: 

​Kérdés: mit jelent a karate szóból a kara?
Válasz: a kara a tudat csendjét jelöli. Azt a csendet, ami egy energiával telített, éber, várakozó állapotot eredményez, ami mentes minden zavaró érzelemtől, indulattól és gondolattól, lehetővé téve a helyes reakció kirobbanását a megfelelő pillanatban.

A kara nem más, mint a mindentől elszakadás képessége.

Gyerekek: lila 1 – 5. fokozatokra
Felnőttek: barna 1 – 3. fokozatokra

Kérdés: Mi a kime?
Válasz: A figyelem összpontosítása, aminek a legmagasabb foka a tudat eggyé válása a céllal. Az igazi kime nem csak a látás koncentrálódását jelenti, hanem a gondolatok és a latolgatás kihúnyását is, amikor a harcos tudatában minden kialszik, csak a cél világít élesen. Ahhoz, hogy ez az állapot kialakulhasson, bátorságra, elszántságra, a cél elérése iránti maradéktalan odaadásra van szükség.

Kérdés: Mi a zanshin?
Válasz: A befejezés csendje. Az a pillanat, amikor az akció végrehajtása után elvágjuk az előző pillanat emlékeinek fonalát, hogy tudatunk azonnal a gondolatoktól mentes éber figyelem, a zanshin állapotába kerüljön. A zanshin a technikát nem csak elegánssá teszi, hanem lehetőséget biztosít a további reakcióra. Ahogy a cselekvés előtti kara, úgy a cselekvés utáni zanshin is a teljesség része. Mindkettő a tudat csendjét jelenti.

Kérdés: Mi a kiai?
Válasz: Az igazán hatásos támadásnál az energia hatalmasra növekedve, éles kiáltás kíséretében szinte kirobban a végrehajtóból. Az igazi kiai nem öncélú kiáltozás, nem az energiarobbanás mímelése, és legkevésbé nem az ellenfél megijesztését célzó ordítás. A kiai a szervezet tartalékenergiáinak felszabadítását akaratlagosan előidéző technika, amit pozitív önbizalomérzés kísér. A kiai-t és az aiki-t ugyanazzal a két japán jellel írják le, csak más sorrendben, ahogyan tartalmuk is fordított. Az aiki azt a belső szellemi nyugalmat jelenti, aminek a segítségével az ellenfél fölé kerekedhetünk, vagyis arra a folyamatra utal, ami az ellenfélben játszódik le az aiki állapotában lévő harcossal szemben, míg a kiai a harcosban lejátszódó folyamat jele, ami az aiki csendjével ellentétben egy érzelmileg eksztatikus állapot kisugárzása.

Інформація | Információ

Угорська Федерація Карате одноголосно прийняла рішення, що біженці, які прибувають до Угорщини з України, можуть безкоштовно відвідувати всі тренування з карате в країні. Під час тренувань вони можуть вичерпати зайву енергію, позбутися страхів, тривоги і, можливо, знайти друзів. Організація ще займе деякий час. Національна спілка остаточно ще не опублікувала своє рішення, але ми відкриємо двері власних асоціацій карате уже сьогодні.

Місця та розклад тренувань, іншу інформацію та контакти можна знайти на наступній сторінці:


A Magyar Karate Szakszövetség egyhangú döntéssel elfogadta: az ukrán válság miatt hazánkba érkezett menekültek az ország valamennyi karateedzését ingyenesen látogathatják. Az edzéseken levezethetik fölösleges energiájukat, oldhatják félelmeiket, szorongásukat, esetleg barátokra találhatnak. A szervezés még némi időt igényel, addig is, amíg az országos szakszövetség végleges formájában közzéteszi e döntést, mi kitárjuk a saját karateegyesületeink kapuit.
Az edzések helyszínei és időpontjai és egyéb információk, elérhetőségek az alábbi oldalon találhatók: